Givetvis skiljer sig den visuella tekniken åt, beroende på vilken konsert det handlar om. Ett stort band som spelar på Friends Arena i Stockholm, har helt andra systemkrav än ett mindre band som spelar på en klubb, till exempel.

Men givetvis finns det mycket gemensamt. Även små konserter har ett mixerbord och högtalare, och det är inte heller helt ovanligt att man hyr en projektor för visuella effekter. Spelar man på större arenor, sker det här i en betydligt större skala. De flesta kan nog i alla fall skriva under på att de visuella effekterna under en konsert är viktiga, för att förstärka ett bra framträdande.

Att hyra projektor

Om du och ditt band ska spela någonstans kan en projektor förstärka showen. Priset för att hyra en projektor behöver inte heller vara speciellt högt. När vi tittar på en slumpmässigt utvald firma i Stockholm tar de 600 kronor per dag för en projektor. Duk behöver ni troligtvis inte, då det är vanligt att man projicerar bilden över eller bakom er på scenen.

Har ni gjort en musikvideo kan den spelas i bakgrunden, tillsammans med andra visuella effekter som matchar med musiken. Tänk på att videon bör vara snyggt gjord – annars kan effekten bli den rakt motsatta. Ett tips kan vara att inspireras från stora artister eller band som spelat på till exempel, Globen i Stockholm, och se vad de vad de spelar upp. Att hyra projektor kan kort sagt bli effektivt – och är dessutom både relativt billigt och enkelt att få tag på.

Pyroteknik och laser

Pyroteknik kan hjälpa till att ordna en riktigt maffig konsert. Tänk dock på att vara mycket försiktig med dessa, och att en del kräver tillstånd för att man ska få använda dem själv. Här bör man kontakta någon som sysslar med pyroteknik, för att se till att allting går på ett säkert sätt. Det som man kan göra själv är att avfyra så kallade konfettibomber, och dessa utgör alltså inte heller någon brandrisk.

Att ha laser på scenen kan vara en snygg visuell effekt. Det må inte passa alla musikstilar, men för elektronisk musik, så väl som pop och i viss mån rock, är det ett kraftfullt visuellt verktyg.

Rökmaskiner

Ska ni spela på ett mindre ställe behöver ni knappast hyra en rökmaskin. Det kostar nämligen inte särskilt mycket alls att köpa en, men då är kapaciteten inte heller speciellt stor. För lite större scener krävs rejäl utrustning om effekterna ska bli snygga. Hos en slumpmässigt utvald firma i Stockholm kostar det från 150 kronor att hyra en rökmaskin, men de mest kraftfulla rökmaskinerna är betydligt dyrare än så.