Arbetsmarknaden i Sverige är lite upp och ner just nu. Arbetslösheten går visserligen långsamt nedåt, men är ändå historiskt sett relativt hög. Samtidigt upplever många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera, att det finns brist på kompetent arbetskraft.
Inte minst inom den stadigt växande IT-branschen är det ofta svårt att hitta kompetent folk. Arbetsförmedlingen träffar ofta fel, och även om det ofta går bra att hitta dugligt folk via bemanningsföretag och rekryteringsfirmor, men ofta är det svårt att hitta kompetent personal för fast anställning.
Bra för mindre företag och start-ups
Frilansare är ett bra alternativ inte minst för mindre företag och start-ups inom IT-sektorn som kanske inte har råd att satsa på fast anställd personal, med allt det innebar av avgifter och kostnader. I dag är det allt vanligare att företag som har sin verksamhet online anlitar frilansare. Det finns många fördelar med att anlita frilansare när man arbetar med webbaserade uppdrag.
- Man kan hålla nere kostnaderna genom att fakturera per timme. På dagens konkurrensutsatta marknad finns det dessutom gott om frilansare vars tjänster är tillgängliga till mycket rimliga priser.
- Man slipper en massa krångliga regler och avtal. Det går att avtala löpande leverans utan uppsägningstid. I samma stund som du inte längre behöver frilansarens tjänster så slutar leveransen.
- Det är lätt att hålla koll på vad frilansaren producerar, nästan lättare en fast anställd. Se till att ni har bra rutiner för dokumentation av arbetstid redovisas så är det lätt att hålla koll på produktionen. Kontroll och transparens är en stor fördel med att anlita frilans.
- Skatter och sociala avgifter bör inte vara et stort problem om man anlitar frilans. Se till att frilansaren löser dessa frågor redan på fakturan via en samarbetspartner, då går det enkelt och smidigt. Många frilansar fakturerar idag via egenanställningsföretag i stället för egen firma, vilket gör pappersarbetet enklare för arbetsgivaren.
- Flexibiliteten. Med bra och tydligt skrivna avtal så är det lätt att säga upp samarbetet med en frilans när du inte behöver dennes tjänster längre. Möjligheten att jobba var som helst som finns i onlinebaserade branscher är också en stor fördel. Frilansaren du anlitar behöver inte ordna med bostad för att komma igång med jobbet och du behöver inte bereda en ny plats på kontoret. I dag arbetar en stor del av alla onlinefrilansare från hemmet eller frilanslokaler på annan ort än där arbetsgivaren finns. Att outsourca onlineuppgifter till duktig personal i ”tredje världen”, exempelvis Indien, blir också all vanligare.
Visst går det att hitta arbetskraft
Det finns helt klart många bra skäl att anlita en frilansare för ditt onlineföretag gjorda om du vill ha ett uppdrag genomfört snabbt och kompetent till ett rimligt pris. Det finns gott om hungriga arbetssugna IT-kunniga personer där ute.
Ett varningens finger dock för lycksökare. Det finns en hel del folk, nästan alltid män, som har googlat runt lite och lärt sig branschen via olika videor och hemmagjorda kurser. Se till att din frilansare har relevant utbildning och helst en viss arbetslivserfarenhet.
Det är en väldig skillnad att sitta med små hemmaprojekt jämfört med att arbeta kommersiellt i den verkliga affärsvärlden. Se till att få bra referensen från tidigare arbetsgivare eller lärare och be frilansaren skicka ordentliga arbetsprover, annars riskerar då att köpa onlinegrisen i säcken.
Några arbetsuppgifter som de är vanligt att anlita online-frilansare till: webbutveckling, utbildning online, redovisning. Översättningjobb, skribentjobb av olika slag, försäljning och marknadsföring, juridik och mycket mera.