Google har svar på det mesta men skulle man fråga ” hur många snickare finns det i Uppsala?” – ges inget konkret svar. Även när man tittar på olika register, är svaret väldigt luddigt. För de som vill göra en marknadsundersökning för att klarlägga konkurrensen bland snickare i Uppsala är det helt enkelt inte lätt att få ett tydligt svar.  

Innan man startar ett företag kan det vara bra att se över vilken konkurrens som finns på orten. Är du snickare och vill starta ett företag i Uppsala kan det ju vara intressant att se hur många andra snickare som finns. Det är däremot lättare sagt än gjort.

En väg är att gå via Gulasidorna.se och söka på ”Snickare Uppsala” i sökfältet. Då presenteras 325 företag. Det är framförallt byggföretag och snickare men här hittas även ”Trädgårdsanläggare”. Orsaken att dessa syns här är oklart men kan bero på att företagen själva får avgöra vilka ord de vill synas på.

Nästa test är Hitta.se som är en liknande tjänst som Gulasidorna.se. Även sökfunktionen är lika vilket gör att man skriver in ”Snickare Uppsala” högst upp på sidan och sedan trycker Enter. I detta fall visas 107 företag. Urvalet är något smalare än hos Gulasidorna. De allra flesta företag har med snickeri att göra även om det är relativt brett.

Här finns exempelvis Veteranpoolen som gör enklare snickeriarbeten men inte bygger hus. Samtidigt finns byggföretag som enbart gör större arbeten och inte gör mindre snickeriarbeten. Snickare är ett brett yrke och sträcker sig ju från finsnickeri till byggnation.

Nästa test är Ratsit. I rutan ”Namn, företag” anges snickare. I ”gata, postnummer, ort” anges Uppsala. Nu visas enbart fyra företag. Självklart bör det finnas fler snickare än så men orsaken är att Ratsit enbart söker på namn. Heter företaget exempelvis Pelle Snickare så kommer företaget att synas i denna sökning. Heter de däremot Pelles Byggtjänst så syns de inte. Därmed är det alltså fyra företag som har snickare i sitt företagsnamn.

Nästa test utgår från Uppsala.se. På hemsidan går det att ladda hem Kommunfakta 2016, en broschyr som tar upp statistik över kommunen och dess invånare. I tabellen ”De 20 vanligaste yrkena i kommunen 2014” fanns snickare med. Där anges att 1859 män och 31 kvinnor är snickare i hela kommunen. Det kan exempelvis jämföras med butikspersonal där sifforna var 1931 respektive 2888.

Detta betyder alltså att det ungefär finns hälften så många snickare som butikspersonal enligt denna statistik.

Så hur många snickare finns det? Den statistik som troligtvis visar mest korrekt resultat är den från kommunens hemsida. Även om den är ett par år gammal så visas det tydligt hur många personer som har detta yrke. De andra sökvägarna visar däremot hur många företag det handlar om. Då anges 100–300 företag vilket kan låta oväntat mycket. Men samtidigt handlar det om allt från finsnickeri till anläggning och byggnation.