När det kommer till att hitta ett CMS som du känner dig trygg med är det viktigt att först se över dina behov, hur stor sida som du vill lägga upp och vilka kunskaper du har om content management. Det finns idag ett antal olika CMS att välja mellan men de tre största, WordPress, Joomla och Drupal är fortfarande dominanta på marknaden. Mindre utmanare som Squarespace närmar sig sakta och även andra mindre aktörer börjar presentera sig med nya idéer och lösningar.

Många av dessa är Open Source vilket gör att användare kan lägga upp egna modifieringar och hela tiden ta programvaran framåt vilket gör dem mindre statiska samt mer populära bland den kodande communityn. Ur ett rent SEO-prespektiv är WordPress fortfarande svårt att slå och det är kanske den CMS som lämpar sig allra bäst för mindre till halvstora företag.

Vad är då ett CMS?

CMS är en förkortning för Content Management System och är systemet som tillhandahåller den grundläggande strukturen och arkitekturen för din hemsida samt verktyget som du redigerar den med. Med ditt CMS kan du enkelt publicera och underhålla hemsidor utan att behöva ha avancerade kunskaper om kodning.

Tre stora CMS med något olika inriktning:

1. WordPress. Idag det absolut största verktyget på marknaden. Enkelt att använda och perfekt för småföretagare, bloggar etc. En av de främsta anledningarna till att WordPress är så populärt är att det har de har ett stort antal teman att välja mellan som alla är enkla att modifiera för att passa dina specifika behov. Detta gör det till den enklaste och snabbaste CMSn på marknaden. Här kan du se ett snyggt exempel på en sida byggd i WordPress. (Denna blogg är för övrigt också byggd i samma system.)

2. Joomla. Ett något mer komplicerat system än WordPress, men med fler möjligheter för till exempel implementering av sociala medier-funktioner samt webshoppar. Kräver grundläggande kunskaper i html. Perfekt för dig som har något större krav på din hemsida och vill ha möjlighet att programmera in mer avancerade funktioner på ett smidigt sätt.

3. Drupal. Det överlägset mest komplicerade systemet av de tre. Kräver medel till avancerade programmeringskunskaper och appellerar därmed till en något smalare publik. Har du dock kunskapen är Drupal ett perfekt verktyg för att lägga upp helt skräddarsydda och avancerade hemsidor med alla de funktioner som du är intresserad av.