Landningssidor är utmärkta verktyg för att nå ut till potentiella kunder. I den här artikeln visar vi fördelarna med att bygga en specifik landningssida för ditt företag eller en av dina produkter eller tjänster så att du snabbt och enkelt får kunderna att komma till dig utan att du behöver lägga stora summor på annonsering och annan marknadsföring.

Vad är en landningssida?

Det första du frågar dig är kanske; Vad är en landningssida? En landningssida är en webbsida som är fokuserad på ett specifikt ämne. Den kan ha en helt egen domän eller vara en undersida till ditt företags existerande hemsida. Vilket som passar bäst beror lite på vad det handlar om för produkt eller tjänst.

Om du exempelvis vill marknadsföra en viss produkt under en begränsad tidsperiod kan det passa perfekt att skapa en landningssida som handlar om din kampanj. Om du har en löpande tjänst där potentiella kunder troligtvis söker på ett specifikt sökord i sökmotorer såsom Google, Bing och Yahoo kan det vara bättre att sätta upp en specifik domän – en helt egen hemsida för det temat.

Varför ska ditt företag satsa på landningssidor?

Med en landningssida hittar potentiella kunder exakt det som de letar efter. En kund som söker en rörmokare i sin hemstad vill inte läsa om ditt breda VVS-företag som även installerar värmesystem i stora fastigheter. Personen är ute efter någon som snabbt kommer över för att fixa den droppande kranen i köket.

Genom att skapa en hemsida (landningssida) som helt fokuserar på rörmokeritjänster för privatpersoner kommer fler att hitta exakt det som de letar efter. Det ger dig större chanser för att kunden ska kontakta dig istället för din konkurrent.

landningssida köttbutik
Exempel på en landningssida som är byggd med fokus på nyckelordet ”Köttbutik Stockholm”.

Rätt nyckelord

En otroligt viktig del av att bygga landningssidor är att välja rätt nyckelord. Nyckelord är de fraser som människor använder när de söker i sökmotorer för att hitta rätt på nätet.
Låt oss säga att du har en firma som jobbar med kontorsstädning i Stockholm. Det är en bransch med extremt hård konkurrens, så det gäller att välja sina nyckelord strategiskt. Ett smart trick kan vara att rikta in sig på olika Stockholmsförorter istället för att bara fokusera på Stockholm. Om du skapar landningssidor som fokuserar på nyckelordet ”Kontorsstädning Sollentuna” eller ”Kontorsstädning Täby” kan du nå kunder som du inte skulle nå om du på din egen sida enbart skriver att du jobbar med kontorsstädning i Stockholm. Det spelar ingen roll att ditt företag har en adress i en annan förort eller i centrala stan – det viktiga är att du visar att du arbetar med kunder som befinner sig i en viss förort.

De kunder som söker specifikt efter en ”rörmokare Vallentuna”, ”veterinär Södertälje” eller ”byggfirma Älvsjö” letar efter ett företag som är lokalt och kan erbjuda sina tjänster med kort varsel. Om du skapar en landningssida som tilltalar det behovet och beskriver hur du snabbt och till bra pris kan hjälpa dem har du kommit ett rejält kliv närmre till att bli kontaktad och faktiskt få en ny kund.

landningssidor kampanjer
Exempel på en landningssida för en kampanj.

Landningssidor för kampanjer

Om du har ett specialerbjudande på en viss produkt eller tjänst kan det vara värt att skapa en landningssida som är en undersida på din hemsida. Här är det noga att skapa en URL som är relevant så att produkt- eller tjänstenamnet finns med och en drivande beskrivning som får kunden intresserad av att utnyttja detta erbjudande.

Här är det också viktigt att du arbetar med andra kanaler såsom sociala medier för att driva människor till din kampanj. Till skillnad från en fast landningssida kommer ju denna bara att vara tillfällig, så här kan du inte vänta på att din rankning hos Google ska gå upp. Här måste du alltså ha en tydlig marknadsföringsstrategi, troligtvis med annonser och kanske en tävling eller ”giveaway” för att folk ska uppmärksamma ditt erbjudande.