Alla behöver ta sitt ansvar när det kommer till miljön. Att installera solceller i er bostadsrättsförening kan vara ett effektivt sätt att minska er bostadsrättsförenings kostnader för el samtidigt som ni gör en miljögärning. Det finns dock några saker att tänka på innan ni beställer offert.

Förutsättningar

Det första ni måste undersöka är taket. Vad är taket i för skick? Hur stort är det? Vilket läge och lutning har taket? Allt detta spelar roll för hur lyckad installationen av solceller i er bostadsrättsförening kommer bli. De optimala förutsättningarna är ett stort och nyrenoverat tak i söderläge med cirka 40° lutning.

Vidare behöver ni titta på vad er bostadsrättsförening har för avtal och elförbrukning i nuläget. Om ni är bundna till något för en längre framtid kanske det bästa är att skjuta lite på solcellsplanerna.

Ekonomi

En väldigt viktig del såklart. Solceller är en investering, men se till att er bostadsrättsförening har täckning för den. Räkna ut exakt hur mycket solceller ni kan investera i och vad ni sparar på lång sikt. Här spelar även era förutsättningar en stor roll. Staten erbjuder ett investeringsstöd på upp till 20% av kostnaden för solcellsbygget så se till att söka det i tid.

Tillstånd

Olika typer av byggnader kräver olika typer av tillstånd. Oftast går det bra att installera solceller utan bygglov men om huset har en K-märkning eller liknande så kan det vara på ett annat sätt. Det är bäst att kolla upp detta noga så att ni inte får bakläxa.

Investera i kvalite

Se till att investera i en kvalitativ anläggning som passar era behov och vårt nordiska klimat. Köp inte det billigaste eftersom det kan betyda billiga elektroniska komponenter som går sönder vilket gör er solcellsanläggning mindre hållbar ur alla synvinklar.

Fördelar och nackdelar med solceller

Miljö

Solen är en hållbar energikälla men det kostar miljön lite att tillverka solcellsanläggningar. Material och transport kan ta en del resurser. Det kan dock vara betryggande att veta att de flesta solcellsanläggningar betalar tillbaka sin tillverkningskostnad för miljön redan efter 2-3 år i bruk. Sedan fortsätter de producera el på ett hållbart sätt.

Produktion

Solen beräknas lysa minst 4 miljarder år till och så länge som er anläggning håller så kommer den att producera el. Men, man får räkna med lägre produktion vid moln och på vintern då panelerna kan bli snötäckta. Dessutom producerar den inte el på natten.

Intäkter och utgifter

När anläggningen är uppe och igång så producerar den gratis energi för er bostadsrättsförening men det kostar en slant att få upp den. Det kan också bli så att den behöver service emellanåt. Räkna in det i budgeten.

Dock måste man säga, när man väger fördelar mot nackdelar, att solceller är en bra investering för er bostadsrättsförening.